Lista till Mjödprovning. Ett tiofallt HELL!

2012 Mjödlista Odrörer

OLIKA SORTERS MJÖD

Traditionellt mjöd – Ett mjöd gjort enbart på honung och vatten.
Sortmjöd – Ett mjöd där man, för den honung som används i mjödet, känner till från vilken eller vilka växter bina tagit sin nektar. Sådan honung kallas sorthonung.
Torrt mjöd – Ett mjöd med låg restsötma.
Sött mjöd/dessertmjöd – Ett mjöd med hög restsötma. I Polen finns olika grader av söta mjöd. Dessa är Czwórniak[1] (¼ honung), Trójniak[2] (⅓ honung), Dwójniak[3] (½ honung), Póltorak[4] (⅔ honung).
Kryddat mjöd – Ett mjöd smaksatt med kryddor och/eller örter. Till exempel med humle, vanilj eller fläder. Kallas metheglin på engelska (efter walesiska meddyglyn).
Frukt/bärmjöd – Ett mjöd där, förutom honung, en stor del (15–50 %) frukt eller bär använts. På engelska finns vissa specialtermer för olika sådana mjöd. Några av dessa är Melomel (vilken frukt/bär som helst), Cyser (äpplen), Pyment (vindruvor), Black mead (svarta vinbär), och Morat (mullbär).
Mölska – Ett mjöd där, förutom honung, en stor del malt (15–80 %) använts. Denna dryck är oftast väldigt lik öl och kallas braggot på engelska. Restaurangen Sjätte tunnan i Stockholm blev nominerad till ”festivalens bästa öl” samt vann ”festivalens bästa mjöd” under 2009 års Öl & Whisky-mässa med just denna typ.[källa behövs]
Andra mjödvarianter – Det finns även annat som kan användas som ingredienser i mjöd. Björksavsmjöd, rosenbladsmjöd, och nässelmjöd är några exempel på detta. Ett mjöd kan även vara en kombination av olika sorters mjöd.
Starkmjöd – Ett mjöd som har en högre alkoholhalt än normalt för vin. På grund av ämnen i honungen som gör jästen extra tålig så kan mjöd med särskilda metoder långsamt jäsas ända upp till 24 volymprocent. Alternativt så kan destillerad mjöd tillsättas efter jäsningen.
Mousserande mjöd – Ett mjöd som efterjästs på flaska.
Destillerat mjöd – Mjöd som destillerats så att det blir sprit. Andra möjliga namn på denna dryck skulle kunna vara honungssprit, mjödbrandy, eller mjödkonjak.
Alkoholfritt mjöd – En honungsdryck med lite, eller ingen, alkohol. I Finland finns en populär alkoholfri variant av mjöd som baseras på citron, farinsocker (honung endast ibland) och vatten. Denna mjödsort är tillsammans med struvor och majvippor ett fast inslag i vårfirandet på första maj i Finland. Det finska ordet för denna dryck är sima, emellertid innehåller sima inte alltid honung.