Ribe och hint till midsommarafton

Hell alla Österhusare!
Nu har jag, Mia Månskens Ylva befunnit mig i Danernas land (30 april till 6 maj) . Närmare bestämt på Ribes vikinga centrum, deras årliga internationella vikinga marknad med fokus på handarbete. Yippi, det var riktigt roligt att gå runt bland alla hantverkare som visade upp sina alster, visa hantverket och möjligheten att köpa. Det var även riktigt spännande att alla kom från olika delar av världen ^^

Det finns en videoupptagning över hela marknaden

Del ett: http://www.youtube.com/watch?v=BoWN5oG9PwA&feature=relmfu

del två: http://www.youtube.com/watch?v=S4Di7tjn53g&feature=relmfu

Jag befinner mig i film två, precis innan fotografen har nått till Götz tält. Tack Götz för att jag fick följa med på denna resa! När ni ser två unga norska damer som sitter på en snyggt träutskärd ”soffa” i solen och syr så är det jag som fotograferar dem ^^ (så i princip ser jag ut som en turist som fotar vikingar, hihihi )
Under hela veckan kom det fler och fler vikingar och som mest (ca 450 vikingar enligt arrangören) var det under lördagen då det även var ett stortgille på eftermiddag och fest på kvällen.
Ni kan föreställa Er hur det området med alla vikingatält som var uppsatt på hela området. Det var en otrolig syn att beskåda! ^^ Dagarna och kvällarna var lärorik med allt från utbyte av hantverkstekniker, livets alla gåtor, skapa nya kontakter och utbyte av fula- och finvisor och allt kretsade runt allas intressen; vikingatiden. Några av dessa visor fick jag lära mig av mina tältvänner från Trondheims vikingalag, Ingrid och Tonje. Tack för alla sjungande stunder!
De har gjort en reseskildring som går att se/läsa på deras blogg;
Den är väl värd att se, otroligt härliga bilder!

En unik möjlighet som jag fick vara med om är att träffa nålbindare som lärde mig en ny teknik  ^^ Vilket går att se på; http://needlebinding.blogspot.se/ För de som är intresserad att ta lärdom, säg till  så ska vi se vad som är möjligt ^^

Nu kommer några hantverksskildringar/ kontakter som jag fann otroliga:
Marieke ”Rieke, die Knotenfrau” har studerat en speciell teknik som påminner om samernas tenntrådsarbete och ändå är det en teknik som är baserat på fynd från vikingatid; www.silberknoten.de
 Här kommer en smakbit, se silverapplikationerna på den röda klänningen^^
En av de smeder som fanns där var Jannis, han och hans arbetskollegor arbetade med smide och speciellt deras projekt som de visade upp har med myrmalm/järnbearbetning och göra i samband med förhistoriska tekniker, här kommer blogglänken; http://www.xerxes-knives.de/153.html ^^
Till föreningen och en fråga och kanske ett svar; Är det någon som har funderat över egen kvansten? Eget mjöl till bakning eller som en aktivitet för arrangemang, prova på att mala säd?
En stenhuggare som är väl värd att förtälja om här är: www.archaeopedi.de ^^sök på rubriken>Mühlen
Slutet av färden innan jag åkte hem till Sverige fanns möjligheten till ett museumbesök; Moesgård museum; http://www.moesmus.dk/ som låg i en annan del av Danmark i närheten av Åhus. Otrolig utställning och plats som är väl värd att besöka!
Nu kommer själva hinten;
Trondheims vikingalag har vikingamarknad under midsommarfirandet, i dagarna tre!
Det är väl värt ett besök! Till alla nyfunna vänner som kommer att dyka upp där, skickar tankar till Er^^ Hade gott och kanske vi ses i marknadsvimlet!