Nemi och Elionore, på kurs i utomhusmatlagning

Nemi: Jag tänkte skriva lite om hur Eleonore Östling och jag hade det på ”utomhus matlagnings kursen” 18-19/4-13


Klockan 06:00 svängde Eleonore in på parkeringen på grönsväg och plockade upp en överpackad Nemi. vi körde mot Persåsen och sedan upp mot Glen.. då vi var tidig körde vi förbi storparkeringen i Arådalen och vidare mot Glen.. vi stannade till och petade på några renar.. tog nån bild… och sen körde vi tillbaka till parkeringen för vidare transport med skoter.
Efter en kilometer i skoterpulkan kom vi fram till Kapellet i Arådalen, det var disigt men stilla.. nästan som att fjället väntat på oss.
Eleine välkomnade oss med kaffe och knäckemacka med apelcinrökt regnbåge från Börtnan.
Sen tog Urban Laurin ordet och lärde oss att man måste tänka igenom hela konceptet och välja bort plastmuggar och annat som inte hör naturen till.
”att vädret är dåligt kan man stå ut med som kund, men är matupplevelsen dålig kommer man inte tillbaka som kund.. altså… det sista vi skall dra ner på är maten”
/ Urban.
Livsmedelkonsulten Per Nilsson informerade oss om de nya branchriktlinjerna.
vi åt grillmeny same style.. med renkorv, renkött, älgkött, grönsaker och killingburgare och massa annat super gott!!

Sen fortsatte vi prata om lagar och olika paragrafer.

Vi blev uppdelade i grupper och lagade mat: Rårakor med syrad grädde, oviken ost, kallrökt öringsfile och pickles på rödlök. fjällbeteskött: lammfilé & entrecote och en massa annat mumms!!
Vi stog och lagade maten över öppen eld och naturen var alldeles intill.
Allt var fridfullt och vackert, sen gick vi in och dukade bordet och och blev serverade.
Till förrätt var det rårakan, friterad mossa och nån god tartar med svartmyror.. massa mumms!!
sen följde varmrätt och efterrätt i samma takt som vi tästade Sav bubbel, vin, mjöd, öl och hojt. och eftersom jag hade fullt upp med att äta hade jag ingen tid att nottera vad allt hette… 😉
klockan 22:00 gick jag ner till stugorna och strax efter det kom de andra. vi slocknade som nyvaggade små barn.

Vi klev upp 07:00 och packade ihop våra saker, sen gick vi upp till kapellet. fredagen bjöd på vackert väder, solen sken på fjällen som omfamnade hela Arådalen.. vi var lite före ledarna.. så vi njöt av utsikten uppe på trappen vid kapellet. vi förstog verkligen varför de valde att sätta kapellet just där. det var helt magiskt.

När ledarna kom gick vi in och preppade frukosten, några bakade bröd, några stekte blodpankakor, några fixade blåbärs smothi och några lagade gröt.
Frukosten var sagolikt god.
efter frukosten fortsatte samtalen i grupper om säkerhet och praktiska lösningar.
ljudet från alla samtal ljöd både inne och utanför kapellet, det var mycket rogivande att lyssna till.
efter en stund kom de inbärande med en fortfarande fräsande murrika.. de hade lagad ”Biff rydberg” åt oss medan vi samtalat… fina ledare man har ♥

Vi har fått äta av råvaror som Fäviken och Noma är ensamma om att få använda. vi har ätit älg, ren, lamm, killing, fisk och myror… vi har ätit det godaste smöret, smakat på nyslungad honung, olika ostar från Oviken, druckit älvdrottningssaft, lingon nektar och årets smak på systemet ”rabarber nektar” och en massa annat lyxit gott.
Vi har träffat otroliga människor, haft fantastiska ledare och kalasat i dagarna två.

Vi är båda två otroligt glada och tacksamma för att fått möjligheten att få åka iväg på detta äventyret! / Eleonore och Nemi