Midvinterblot

Midvinterblotet på Österhus är väldigt speciellt. Många samlas och vi har ofta besök från andra föreningar. Vår vänförening i Trondheim brukar ofta vara här och i år hade vi även några på besök från söderut.

Vi börjar med en landskamp mellan Norge-Sverige, vinnande land får med sig vandringspriset hem. Efter flera olika lekar utses vinnaren av våra två opåverkbara domare, en svensk och en norsk för rättvisans skull. Stämningen blir glad med många skratt och mycket prat med en del törst som släcks. Kylan och att snön ligger tjock runt stugor och långhus brukar sällan störa. Det är mest när man kommer ner till sjön och det blir öppet för vinden att bita tag som kylan gör sig mest påmind. Så dom flesta lekar hålls uppe vid långhuset.

När lekarna avslutats är det dax för blot. Alla samlas, minns, önskar välstånd och goda framtidsutsikter och blotar. Allt till ljuset av eld och facklor.

Så intas måltiden. Med många sånger, historier och mycket skratt så fortsätter gillet in på natten tills alla drar sig undan till sina olika husrum, tillfälliga el icke tillfälliga. Med magen full av mat och annat. Huvudet fullt med tankar och i vissa fall kullerbyttor, på ena eller andra sättet. Så avslutas ännu ett riktigt trevligt midvinterblot. Dagen efter kommer ett gäng av dom djärvaste komma tillbaka för att återställa långhuset till vilan inför nästa gille eller besök.

Stort Hell och tack till alla som gör detta gille möjligt och så trevligt.

vid pennan

Gundborg (camilla m)